Najbliższe spotkanie:

Najbliższe spotkanie -
26-27 sierpnia 2017 na 3 Twórczym Końcu Lata,
Studium Edukacji Ekologicznej, ul. Starograniczna 28, Wrocław - Popowice

17 lipca 2014

Przepiśnik nie wędrujący

Jest lato, a co za tym idzie chce nam się czegoś orzeźwiającego i szybkiego w przygotowaniu. Bez pieczenia, czy gotowania, aby dodatkowo nie rozgrzewać się w kuchni. Dlatego mam dla Was dzisiaj kilka inspiracji na owocowe lub warzywne smoothies.

Takie koktajle występują w całej gamie kolorystycznej a ich barwa zależy od tego, czego do nich dodamy.

Źródło

Na tej stronie znalazłam super przepis na mega żółty koktajl owocowy:
Smoothie z mango i pomarańczą
Składniki:
- 1 banan,
- 1 dojrzałe mango,
- wyciśnięty sok z pomarańczy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- kilka kostek lodu,
Sposób przygotowania:
Obierz banana i włóż do zamrażalki. Do blendera przełóż pokrojone mango, lód jogurt, cukier i dolej świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Zamrożonego banana pokrój w małe kawałki i dodaj do reszty składników. Dokładnie wszystko zmiksuj, a gotowy smoothie przelej do szklanek.

Źródło

A tutaj super różowy koktajl jeżynowy:
Jeżynowe smoothie z jogurtem greckim

mleko migdałowe (lub zwykłe) – 1 szklanka
jeżyny (może być mieszkanka z truskawkami, malinami) – 1 szklanka
jogurt grecki – 1/2 szklanki
miód – 2 łyżeczki

Źródło
A co powiecie na ten zielony smoothie?
Składniki:
Otręby Owsiane Wysokobłonnikowe 200g1 łyżka
10 cm obranego ze skórki ogórka
garść świeżego, umytego szpinaku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łodyga selera naciowego obranego z włókien
1 łyżka inuliny
1 dojrzałe kiwi obrane ze skórki
¼ dojrzałego awokado obranego ze skórki
475ml (niepełne 2 szklanki) świeżej wody źródlanej

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem i wypij świeży napój :)
Porcja dla 2 osób.

Źródło

Przepisów na takie koktajle jest mnóstwo. A ja jestem ciekawa, jakie są Wasze ulubione? Zapraszam do dzielenia się przepisami w komentarzach :)

Ibi

3 komentarze:

Kamila Bartosik pisze...

Ibi super smakowite te przepisy:) I zdjęcia też apetyczne. W zielonym koktajlu nie daję szpinaku i inuliny, a daję za to łyżkę miodu i awokado w całości. Naprawdę pycha wychodzi!

DOBROSŁAWA pisze...

mniam, mniam, jestem tylko ciekawa, który najsmaczniejszy?
Chyba trzeba wyciągać blender i próbować.

Anna - Krulik pisze...

Świetne są! i wyglądają bosko :)