7 kwietnia 2016

Zainspiruj mnie Japonią #11 - Bento

Miałam napisać o święcie Hanami lecz widząc Wasze komentarze pod ostatnim wpisem zdecydowałam się napisać o czymś równie smacznym ; ) Bento – czyli posiłki/drugie śniadanie przygotowywane przez Panie domu swoim pociechom, oraz mężom! Oczywiście posiłek może być po prostu dwiema kulkami ryżu ciepniętymi do hermetycznego opakowania z dodatkiem sosu, ale my zajmiemy się tą bardziej kolorową i wyjątkową wersją, w którą każda z twórczyń wkłada masę serca i pracy : )

Góra Fuji zaprasza na posiłek ;)


Oczywiście bento może składać się tylko z tradycyjnych kanapek.

Taka dyskretna sugestia, że nasz mąż to świnka : P

Ryżowe duszki.

Panda leżąca brzuszkiem do góry : )

Aż żal jeść takie dzieło sztuki!




Z czego zazwyczaj składa się bento? Otóż nie ma reguły. Każdy wkłada do pudełka to co mu smakuje, albo również raczej to z CZEGO może stworzyć tak fantazyjne posiłki! Nasi europejscy jedzenio-rzeźbiarze, którzy zajmują się carvingiem powinni spalić się ze wstydu. A czemu? Wszystkie warzywa wykorzystywane do carvingu przeznaczone są do wyrzucenia, nikt ich nie je! To jest straszliwe marnowanie jedzenia :< Podczas, gdy całe bento jest do zjedzenia \^_^/ Ani gram się nie zmarnuje!


Rybka zrobiona z... rybki :D


Uśmiech dla miłośników Totoro ;)

Trzy kotki z dedykacją dla pewnego misia polarnego :D


Proces układania bento w pojemniku.


Kwiatowy ogród dla florystów? Smakowite kwiaty zrobione z... parówek!

Brokułowe bonzai.



Takie proste, acz bardzo smakowicie wyglądające śniadanko każda z nas w naszych domowych warunkach jest w stanie przygotować :)

[źródło]


Bento to porcja dla jednej osoby, lecz bardzo często dziewczęta chodzące do szkoły robią większy zestaw dla dwóch osób, aby podzielić się nim ze swoją sympatią. Również często po prostu robią drugi zestaw dla chłopaka na którego właśnie mają oko ; ) Dzięki takiemu posiłkowi mogą wykazać się przed nim swoimi twórczymi umiejętnościami, oraz poznać jego gusta wypytując co lubi jeść

Jesteś moim (jajecznym) słońcem :)

 Jak zrobić marchewkę dla zakochanych?

Moja rybko ;)

Wyjątkowy sposób na okazanie komuś uczucia ;)

Zestaw bardziej męsko/chłopięcy :P

Daj buziaka :*

Przez dinozaura do serca ;D!

[źródło]


Oczywiście równie przyjemne jest robienie bento dla naszego ukochanego męża, aby umilić mu dzień w pracy czy w miły sposób delikatnie puścić do niego oczka przypominając o sobie, gdy będzie jadł kolejną kulkę ryżu w kształcie króliczka ;) Mniej lub bardziej artystyczne zestawy śniadaniowe kupimy w różnych sklepach w mieście czy na stacji metra, dzięki czemu samotnie mieszkające osoby również mogą poczuć namiastkę smakowitego, domowego posiłku.


Przede wszystkim nie możemy zapominać o naszych małych pociechach!










W tradycyjnym zestawie znajdziemy: ryż, rybę lub jakieś mięsko często kiełbaskę w kształcie ośmiorniczki oraz oczywiście warzywa najczęściej gotowane. W dawnych czasach bento przechowywane było w tradycyjnych pudełkach z laki, często bardzo drogich i bogato zdobionych zawijanych w tradycyjną, specjalnie do tego celu przygotowaną chustę. W obecnych czasach raczej stosuje się plastikowe pojemniki próżniowe, lecz oczywiście nie zawsze są to zwyczajne pojemniki. I tutaj Japończycy potrafią pokazać jak szalonym są narodem projektując nieróżne, niesamowite opakowania! Pojemniki często podzielone są na różne przegródki, dzięki czemu możemy zapakować różne rodzaje pożywienia nie ryzykując zmieszania się ich podczas transportu. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu możemy smakować każdej potrawy oddzielnie czując konkretnie jej smak, a gdy chcemy zawsze możemy zmieszać sobie dany składnik z innym. Poza samymi pudełkami, do bento mamy masę akcesoriów, od dziurkaczy! Poprzez stempelki, zabawne buteleczki na sosy, foremki po specjalne foremki do nadawania kształtu jajkom!





Tradycyjne pudełko z laki.



Bardzo sprytne pudełko składające się również z miseczki na zupę.


Foremka do wyciskania misiowej głowy np. z szyneczki, serka czy chleba.

Misie z nóżkami do ozdabiania posiłku i jednocześnie nadziewania jedzenia zamiast sztućców oraz np. robienia ładnych szaszłyków :)

 Śliczne, małe buteleczki na kapkę sosu sojowego do śniadania.

Magiczne dziurkacze do wycinania uśmiechów ;)


Kolorowe papierki.


Stempelki z podstawami do wykrajania :)




Ułatwienie przy produkcji ryżowych pand :)




Poza specjalną serwetkę, którą możemy położyć sobie na kolanach a później wytrzeć twarz czy buzię, pudełka pakowane są w specjalne pokrowce.











Oczywiście jeżeli bento nie jest owinięte chustą, wkładamy specjalną ściereczkę do pudełka.


Specjalne foremki dzięki którym możemy nadać produktom np. gotowanym jajkom odpowiedni kształt!


Onigiri również nie trzeba już kształtować w dłoniach.



Idealne dla chłopca, niejadka ;)





Przekładki do jedzenia, żeby w pojemniku bez podziałek nie mieszały się smaki!

[źródło]

Kolejne zdjęcia z bajecznymi zestawami jedzonka można by umieszczać setkami, ale nie mamy chyba aż tyle przestrzeni ;) Jeżeli chcecie zobaczyć więcej tych wspaniałości, polecam wyszukać samodzielnie więcej inspiracji :)

Poniżej dla chętnych, kreatywnych i pełnych zapału kilka przykładowych samouczków jak przygotować takie cudeńka ^_^

Nietypowy omlecik.

Sushi - panda.

Grzybek z rzodkiewki.

Ryżowa panda.

Nar... wytnij mi baranka ;)

Parówkowy króliczek!

Kolejna ryżowa panda.

Kto by pomyślał, że to takie proste!

W sam raz na wiosnę.




Jajko na twardo nabiera nowego znaczenia :D


Gwiazdka z nieba*

Moje ulubione (choć nie jem parówek :P)! Bardzo często widujemy w komiksach czy na filmach takie właśnie ośmiorniczki w bento. Wszyscy dajemy się nabrać, że są to słodkie, małe ośmiorniczki podczas, gdy są to sprytnie ugotowane... pasówki :D! Wystarczy naciąć parówkę przed wrzuceniem do garnka z wodą, pod wpływem gotowania "macki" ośmiorniczki same się wygną do góry!




Sekret się wydał ;) Tak, część takich drobiazgów wycina się ręcznie, ale oczywiście Japonia, sprytny kraj. Nawet do jedzenia potrafią wyprodukować dziurkacze żeby szybko i wygodnie wyciąć uśmiechniętą minkę dla naszego ryżowego misia ^_^ z płata nori - suszonych i prasowanych wodorostów wykorzystywanych do robienia sushi.

Itadakimasu!
USAGI

4 komentarze:

Anna - Krulik pisze...

Ale czadowe!! tego Totoro pieczonego to mogłaś nie pokazywać... moje dzieci nie dadzą mi teraz spokoju... :D

Katrina pisze...

Jak się ma takie sprytne akcesoria, to można poszaleć i się twórczo wyżyć szykując jedzonko. ;)

Urtica pisze...

Piękne! Ale jakie czasochłonne!

ZuzAnna pisze...

Swietne! dzieki za udostępnienie.