Najbliższe spotkanie:

Najbliższe spotkanie -
26-27 sierpnia 2017 na 3 Twórczym Końcu Lata,
Studium Edukacji Ekologicznej, ul. Starograniczna 28, Wrocław - Popowice

14 stycznia 2015

Przepiśnik nie-wędrujący

                   Witam cieplutko w Karnawale, w czasie zabaw i innych uciech.
Postanowiłyśmy lekko zmienić formę naszego przepiśnika i zaprosiłam do współtworzenia jego moją blogową koleżankę, wytrawnego smakosza i osobę uwielbiającą eksperymentować w kuchni- Urszulę prowadzącą blog Proste Potrawy.
Jak sama nazwa mówi, można u Uli znaleźć mnóstwo fajnych, prostych przepisów na każdą okazję.
Dzisiaj skupiłam się na pastach, które możemy zrobić na imprezę karnawałową.

Pierwsza z nich to pasta paprykowo-orzechowa , która zaciekawiła mnie już samym połączenie smaków.
                                          

Składniki :

  • 3 czerwone mięsiste papryki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, mielona ostra papryka
Po przepis zapraszam na blog.

Drugą propozycją, która zaciekawiła mnie jest pasta z awokado.

                                                 

Nie wiem ja Wy, ale   ja zawsze miałam problem z pomysłem na awokado. Teraz pewnie ze smakiem nieraz zrobię tą pastę na chlebek lub krakersa.

Składniki :

  • 1 awokado
  • połowa 150 gramowego opakowania śmietankowego serka np. almette
  • szczypiorek,chili w proszku, sok z cytryny do smaku, ewentualnie koperek
Przepis oczywiście znajdziecie na blogu.

Uciekając do kuchni zapraszam do eksperymentowania z nowymi przepisami i zapraszam na blog Uli, gdzie otworzycie skarbnicę smaków.
Pozdrawiam cieplutko 
Dobrosława

2 komentarze:

DOBROSŁAWA pisze...

Zapraszam bardzo na smakowite jedzonko u Uli.

Urszula - Proste potrawy pisze...

Dziękuje Dobrosławo za tak miłe słowa. Kto zajrzy do mnie to na pewno coś znajdzie dla siebie :)
pozdrawiam wszystkich.