Najbliższe spotkanie:

Najbliższe spotkanie -
24 września 2017, niedziela, godz. 15:00
Studium Edukacji Ekologicznej, ul. Starograniczna 28, Wrocław - Popowice

27 lutego 2014

Przepiśnik nie-wędrujący: Mini pączki z cukrem lawendowym




Z okazji dzisiejszego Tłustego Czwartku przedstawiam Wam łatwy przepis na smaczne mini pączusie w cukrze lawendowym.
Przepis ten podpatrzyłam w australijskim Masterchefie i odrobinę go zmodyfikowałam, głównie w proporcjach składników.


Składniki:
400 ml mleka
600 gr mąki pszennej tortowej
100 gr masła
100 gr cukru pudru
4 jajka
20 gr świeżych drożdży
50 gr cukru kryształ
1 łyżka suszu lawendowego

Zaczynamy od podgrzania mleka do temperatury ciała - nie może być ani zbyt ciepłe ani zbyt zimne, ponieważ drożdże nie będą chciały się "ruszyć". Rozpuszczamy w mleku drożdże - dokładnie, najlepiej trzepaczką, nie mogą pozostać żadne grudki. Odstawiamy na kilka minut. 


W tym czasie rozpuszczamy masło. Ja to robię w mikrofalówce, ale można oczywiście na patelni lub w garnuszku. Ważne, żeby go nie spalić :) Po rozpuszczeniu masło studzimy do temperatury pokojowej. Do mleka z drożdżami dolewamy ostudzone masło i wbijamy jajka. Dokładnie mieszamy.


Odstawiamy na co najmniej 15 minut do wyrośnięcia. Na powierzchni muszą pojawić się bąbelki - to znak, że drożdże "podjęły współpracę" :)


Dodajemy po trochu mąkę, cały czas mieszając. Musi powstać jednolite ciasto. 


Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, garnku lub frytownicy do temperatury 170 C. Ciasto wykładamy na tłuszcz najlepiej rękawem cukierniczym, ponieważ wtedy pączki wyjdą dam równe i foremne. Rękaw cukierniczy można wykonać również samemu wkładając ciasto do woreczka strunowego i odcinając jeden z dolnych końców :) Ja nakładałam łyżką, dlatego moje pączki wyszły trochę jak placki :) Smażymy z obydwu stron na złoty, lekko brązowy kolor. Po jakiejś minucie z każdej strony. Tłuszcz musi być głęboki co najmniej na połowę pączka, inaczej nie dopieką nam się!



Teraz zabieramy się do cukru lawendowego. Z przygotowanych składników robimy mieszankę i wsypujemy do blendera.



Miksujemy jakieś dwie minuty aż powstanie jednolity proszek. Nie musimy mielić cukru na puder. Zostawmy delikatne kryształki cukru, będzie lepiej wyglądał na pączkach :) 

Smacznego!
 - Zuza

2 komentarze:

Anna - Krulik pisze...

Zapowiadają się nieźle :) ale zrobię je już jutro :D

Katrina pisze...

Wyglądają trochę jak racuchy... A masz fotkę z gotowymi posypanymi cukrem?