Najbliższe spotkanie:

Najbliższe spotkanie -
26-27 sierpnia 2017 na 3 Twórczym Końcu Lata,
Studium Edukacji Ekologicznej, ul. Starograniczna 28, Wrocław - Popowice

7 lutego 2013

Przepiśnik nie-wędrujący część 2

Dzień dobry!
Dzisiaj chciałybyśmy Was zaprosić do wypróbowania przepisu Loany na fantastycznie smaczny makowiec, którym zajadałyśmy się w trakcie naszego balu karnawałowego. 



To zaczynamy!!
Przepisy są dwa, ponieważ ciasto było w dwóch wersjach.
Pierwsze: 
-->
W oryginale jest to przepis na "Tort z kremem morelowym", ale torty robię rzadziej, więc wykorzystuję głównie przepis na ciasto. Z podanych ilości wychodzi mała tortownica, taka o średnicy 22 cm.

SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki maku, 8 jajek, szklanka cukru, 2/3 szklanki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE: mak zalać wodą i ugotować (ok. 30 minut). Odcedzić, trzykrotnie zemleć. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem, wymieszać z makiem. Wsypać tartą bułkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy i piec 45 minut w temp. 180 stopni.
Można użyć gotowej masy makowej (i wtedy bez cukru), ale będzie dość mokra i słodka masa, gorzej się piecze. Można dodać bakalie.


 Drugie ciasto jest zdecydowanie bardziej skomplikowane,a przepis nazywa się "Gwiazda makowa z jabłkami", ponieważ piecze się ją w formie o kształcie gwiazdy, ale można również użyć tortownicy o średnicy 24 cm.

SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki, kostka masła (20 dag), 20 dag cukru.

WYKONANIE ciasta: mąkę i masło posiekać, dodać cukier, wlać 4-5 łyżek zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Owinać w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, formę do pieczenia wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Piec wstępnie 15 minut w temp. 200 stopni. Po nałożeniu masy makowej piec 50 minut w temp. 180 stopni.

SKŁADNIKI masa: 1 i 3/4 szklanki maku, 10 łyżek kaszy manny, 6 jabłek, 8 jajek, 2 szklanki cukru, 10 dag zmielonych orzechów laskowych, 25 dag masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, torebka cukru waniliowego. 
 
WYKONANIE masy: mak opłukać, ugotować ok. 20 minut. Dwa razy zemleć w maszynce. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę. Żółtka oddzielić od białek. Masło, cukier, cukier waniliowy utrzeć, dodając po jednym żółtku. Mieszając dodawać po łyżce maku, kaszy manny i orzechów. Dodać jabłka, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do masy, wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto.
Całość ozdobić lukrem, jabłkami, płatkami migdałowymi, wiśniami, itp.
Ciasto wychodzi bardzo twarde.

Smacznego!!!
Jeżeli wypróbujecie któryś z naszych przepisów - dajcie znać! 
Będzie nam bardzo miło!
Pozdrawiam
Krulik

2 komentarze:

Katrina pisze...

Na spotkaniu ciasta Loany były wręcz rozchwytywane! ;) Pyszne są! :D

kartkomania.com pisze...

Oj makowiec - tort był przepyszny :)