6 grudnia 2013

Przepiśnik nie-wędrujący - ciasto marchewkowe



Witajcie!
a cóż innego może Krulik zaproponować w tym miesiącu jak nie ciasto marchewkowe... :D


Zaczynamy od potrzebnych produktów: 

2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
można dodać też goździków
2 szklanki startej marchewki (to jest minimum - można dać więcej jak ktoś lubi)

 Nie mam niestety obfotografowanych poszczególnych etapów robienia ciasta - mam nadzieję, że poradzicie sobie  bez tego.
Jak widać jest to dziecinnie proste i nawet najmniejsze Kajtusie dają sobie z tym radę :D

A co należy zrobić? 
1. Jajka utrzeć z cukrem.
2. Dodać mąkę, sodę, proszek, cukier wanilinowy, olej - wymieszać
3. Na końcu dodać marchew - wymieszać.
Można też dodać bakalie: rodzynki, orzechy etc.
Blachę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą lub mąką.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut.

I to w sumie tyle.


Smacznego życzę!
pozdrawiam
Krulik




5 komentarzy:

Aleksandra pisze...

Dzięki za przepis jutro będę robiła.Może ktoś ma fajny,wypróbowany na pierniczki świąteczne?

Katrina pisze...

To które przyniosłaś na mikołajkowe spotkanie było pyszne, więc chyba też się skuszę i wypróbuję. ;)

Joanna Loana pisze...

A ma ktoś wypróbowany przepis na ciasto buraczane?

DOBROSŁAWA pisze...

jadłam i smakowało. Myślę o tym na spotkaniu ostatnim, ale ja nie mam takiego pomocnika. Muszę koniecznie go wynająć.

Joana pisze...

Super ciasto-też je bardzo lubimy